Sivut

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Hyväntekeväisyystuote; Suunnittelu, kaavoitus ja leikkaaminen

Hyväntekeväisyystuotteena toteutimme pareittain koulupuvun, jotka lähetettäisiin eteenpäin kehitysmaahan niitä tarvitseville lapsille. Minusta projekti kuulosti todella hienolta! Meille on tärkeää oppia materiaaliteknologiaa joustokankaista sekä oppia suunnittelemaan ja valmistamaan käyttökelpoisia tuotteita, mutta mikä olisikaan mahtavampaa kuin samalla laittaa hyvää kiertämään. 

Työparini Jennin kanssa päädyimme valmistamaan asun pojalle koossa n.140. Työn jako oli, että Jenni valmistaisi housut ja minä paidan. Jenni kertoi, että hänellä on vähemmän kokemusta housujen valmistamisesta ja minä en ole ennen valmistanut kumpaakaan, joten tämä sopi minulle oikein hyvin. 
 

Kankaiksi valikoitui pirteä pallokangas, jossa oli tummansininen pohja sekä vihreitä, vaaleansinisiä, ruskeita ja oransseja pallokuoseja. Paidan kaulukseen ja hihoihin tulisi vihreät resorit, jotka sointuvat yhteen pallokuosin vihreisiin palloihin. Collegehousut valmistettaisiin ruskeasta kankaasta. Väriyhdistelmä vaikutti meidän mielestämme sopivan neutraalilta ja silti toimivalta.


Ryhdyimme piirtämään kaavoja vaatteita varten. Kaavojen piirtämisessä saa olla tarkkana ja minun täytyy aina ensin sormella hahmottaa todella tarkasti, missä tarvitsemani kaavan rajat kulkevat. Onneksi opettajamme kertoi, kuinka etsimänsä kaavan löytää helpoiten arkilta. En ole ennen tiennyt, että kaava-arkin reunoja kehystävien numero-kirjain yhdistelmien avulla voidaan paikantaa tarvitsemansa kaava! En piirtänyt kaavoja ensimmäistä kertaa, mutta niin sitä vain tulee aina oppineeksi uutta. 
 

Äärimmäisen hyvä muistutus oli, että kaavoihin tulee muistaa merkata kaikki kaavamerkit ja tarvittavat lyhenteet. Hyödyllistä on myös merkata kaavan malli, kappaleen nimet, koko sekä ohjelehti, mistä kaava on otettu. Erityisesti tuo lehden merkkaaminen pitää laittaa muistiin tulevaisuuden varalle. Eteen voi tulla niitä tilanteita, että oppilailla on jäänyt merkkaamatta jokin kohdistusmerkki tms. kaavoihin ja sitten pitäisi löytää oikeat kaavat oikeasta lehdestä. 


Kaavojen asettelemisessa kankaalle täytyy muistaa huomioida tarvittavien kappaleiden lukumäärä ja taitteet, lankasuora, resoreiden vaatimat vähennykset pituuksista ja kaula-aukosta, kuosin asettuminen sekä tottakai, miten kappeleiden leikkaaminen kankaasta onnistuu taloudellisimmin. Ai niin ja saumavarat kannattaa myös huomioda ellei niitä ole piirtänyt valmiiksi kaavoihin. Taiteilin hyvän tovin kaavojen asettamisessa ja sain onneksi myös ohjausta opettajalta. Loppupeleissä onnistuin asettelemaan ne kankaalle niin, että ne olivat kuin olivatkin lankasuorassa (varmistin tämän vielä työpariltani, että mittaukseni piti paikkaansa) sekä hyödyntäen kankaan mahdollisimman hyvin. Sain mielä piristävän kommentin siitä, kuinka on ihanaa huomata, miten hyvin kangasta on hyödynnetty aiheuttaen mahdollisimman vähän hukkapaloja. 
 Olen aina pitänyt itseäni todella onnettomana kaikessa vaateompeluun liittyvässä eikä kurssin aloitus ja saumuritesti olleet luvanneet mitään hyvää. Itselle konkretisoitu positiivisen palautteen merkitys; kommentti siitä, että jossain on todella saattanut onnistua sai pienen mielen suhtautumaan positiivisemmin koko projektiin.  


Kun kaavat oli aseteltu ja piirretty kankaalle, oli vuorossa leikkaaminen. Näin paidan kappaleet olivat valmiina odottamassa saumuritestin läpäisyä.


Ei kommentteja: