Sivut

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Saumuri sankaritar

Kurssin esittelyssä minulle nousi tuskanhiki otsalla jo kuullessani sanan "saumuritesti". Näin jo sieluni silmin itseni kamppailemassa saumurin kanssa, mutta yritin pysytellä positiivisenä. Hyvin mielelläni haluaisin perehtyä saumurin saloihin, sillä se on näppärä joustokankaiden ompelemiseen ja työn jälki on siistiä ja joustavaa. Tässä kohtaa en vielä arvannut kuinka lähellä totuutta minun ennakkoajatukseni testistä oli.

Saimme sähköpostitse linkin, jossa oli ohjeena tutustua ennakkoon saumurivideoon. Alla oleva video on englanninkielinen, mutta se havainnollistaa hyvin saumurin langoitusta. Toinen video perehdyttää saumurin säätöihin. Englanninkielinen käsityötermistö ei oikein ollut itselläni hallussa, mikä teki videon katsomisesta hiukan haasteellista. Onneksi on google-kääntäjä, mutta paljon apua saa myös lukemalla saumurin käyttöohjeita netistä :)



Kontaktiopetuksessa kuuntelimme ja katsoimme opettajan ohjeistukset saumurista ja sen jälkeen lähdimme ohjekirjojen avulla harjoittelemaan saumurin langoitusta. Täytyy myöntää, että yllätyin tästä todella, todella positiivisesti! Saumurien käyttöohjekirjasissa on hyvät ja tarkat ohjeet langoitukseen ja niitä seuraamalla tehtävästä suoriutuu varmasti. Ensimmäisellä kerralla kertasin langoituksen ohjekirjasta, mutta sen jälkeen toimin saumurissa olevan mallikuvan avulla, mikä loppupeleissä riittää hyvin langoitusohjeeksi. 
Langoituksen jälkeen kokeilimme itse ompelua ja erilaisia säätöjä, miten siepparilankojen kireys muuttuu, kuinka differentiaalisyöttö toimii ja niin pois päin. Ompeleminen onnistui ja jälki oli siistiä sekä nurjalta että oikealta puolelta. En kuitenkaan tehnyt saumuritestiä siltä istumalta ja voi pojat, kuinka kaduin sitä jälkikäteen!

Saumuritestin suorittaminen oli edellytys hyväntekeväisyystuotteen ompelun aloittamiselle. Olin välissä piirtänyt kaavat valmiiksi sekä leikannut kankaat valmiiksi, mutta saumuritestin tekeminen ei vain ottanut onnistuakseen.

Kun lähdin tekemään saumuritestiä, ilmeni jokaisella kerralla jotain ongelmia. Pieni unohdus langoituksessa ja lopputulos oli heti vääränlainen. En onnistunut paikantamaan vikaa, joten aloitin koko langoituksen alusta. Kun langoitus onnistui kävi niin, että yhtäkkiä toinen neula katkesi saumurista ja ryhdyin vaihtamaan sitä. Saumurin neulan vaihtaminen oli hiukan kinkkistä, sillä onnistuin aina pudottamaan sen saumurin "sisälle" ennen kuin olin kerennyt kiristää sen paikalleen. Pitkän linjan taistelun jälkeen sain neulan paikoilleen, langoituksen kuntoon ja yritin ommella, mutta mitäs kummaa jälki oli todella huonoa ja jossain kohtaa yksi langoista lähti omille teilleen. Kävin hyppytuntien aikana yrittämässä testin tekemistä moneen otteeseen, mutta saumurien henget eivät olleet lainkaan minun puolella. Aina ilmeni jos jonkinmoisia ongelmia ja yritin ohjekirjan kanssa päästä kärryille siitä, mistä mahtaa milloinkin kiikastaa. En enää edes tiedä, kuinka montaa kertaa yritin testin tekemistä ennen kuin sain sen vihdoin ja viimein suoritettua. 

Tunnustan, että välillä oli itku-potku-raivarit ja totaalinen epätoivoon vaipuminen lähellä. Kärsivällisyys oli kyllä niin kovalla koetuksella, mutta kyllä tästä kaikesta seurasi myös jotain hyvää; voisin melkein väittää, että osaan langoittaa saumurin vaikka unissani. Kyllä sitä sen verran monta kertaa tuli harjoiteltua :D 

Ei kommentteja: