Sivut

keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Kankaanpainanta

Kun suunnittelin perheelleni kotia, ajattelin aluksi suunnitella laatikkoon musiikkiluokan. Sitten ajattelin tehdä musiikkipussin. Muistatteko kerhosta, eskarista tai muskarista lorupussia tai vastaavaa? Minä ajattelin, että musiikkipussissa voin hyödyntää kankaanpainantaa ja säilyttää järkevästi hahmoja sekä kuljettaa mukana esimerkiksi musiikinkirjaa ja nokkahuilua (jos sen soittamista täytyy yhä opettaa). 

Ajatuksissani oli puhtaanvalkoinen pussi, johon leimaan g-avaimia eli nuottiavaimia. Tunnilla kävi kuitenkin ilmi, että työssä on käytettävä vähintään kolmea erilaista kankaanpainannan tekniikka, mikä aiheutti itselleni hiukan päänvaivaa.

Päädyin liukuvärjäämään kassin keltaisesta oranssin kautta punaiseen. Pohjan värjäämisessä käytin ruiskumaalaus tekniikkaa hammasharjan avulla. Kastelin hammasharjan väriin ja räpsyttelin sitä kankaalle. Vaatteet ja ympäristö kannattaa suojata huolella, sillä tässä tekniikassa roiskeilta ei voi välttyä. Välillä sain nättiä ja pientä roisketta aikaiseksi, kun välillä hammasharjasta tipahti isompia länttejä kankaalle, mutta yritän antaa niiden olla haittaamatta.


Valmistin puupalikasta ja tiiviistä vaahtomuovista nuottiavain leimasimen, sillä nuottiavaimesta on hyvin hankala tehdä toimivaa sabluunaa (siihen pitäisi käyttää useampia osia, joiden paikkallaan pysyminen asettaa haasteita). Leimasimesta tuli kuitenkin todella hieno ja sain sillä hyvin leimattua haluamani nuottiavaimet. Jälkeä olisi voinut vielä parannella siveltimellä, mutta ajattelin jättää avainten rustiikkisen ulkomuodon.

Kolmantena tekniikkana lisäsin avaimiin kultaista maalia pieniksi yksityiskohdiksi siveltimen avulla. Jos nyt tekisin työn uudestaan, jättäisin kultaiset kohdat tekemättä, mutta ehkä niihin tottuu vuosien varrella. 





Hurautin ompelukoneella kankaan pussiksi ja valmistin punaisesta ja keltaisesta langasta nyörin ja pujottelin sen nauhakujaan. Yksinkertaisen pussukan valmistaminen oli mukavaa ja suhteellisen helppoa. Tämänkaltaiset "musapussit" voisi hyvin valmistaa alakoululaisten kanssa.

Ei kommentteja: