Sivut

keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Märkähuovutus

Kuivahuovutuksen jälkeen luvassa oli märkähuovutus. Märkähuovutuksessa villaa hierotaan lämpimän saippuaveden avulla, jotta kuidut kiinnittyvät toisiinsa. Työ tiivistyy eivätkä villakuidut lähde katkeamatta irti edes vedettäessä (Huovila ynm., 2010). Märkähuovutusta olen joskus kokeillut valmistamalla pieniä huovutettuja palloja ja niistä edelleen korusetin. 
Märkähuovutuksessa ajattelin valmistaa äiti puolinuotin, mutta työvaiheiden suunnittelu ei ollut ihan yksiselitteistä. 


Pallomaisen muodon aikaansaamiseksi tein vaahtomuovista ja puupallosta sopivan kokoisen pallon ja laitoin muovipussiin. Sen jälkeen asettelin punaista huovutusvillaa pallon ympärille, kuidut ristikkäin, ja kastelin työn saippuavedellä. Alkuvaiheessa työn päälle laitettiin nailonsukka, joka auttoi huovutuksen aloituksessa. Sukka kannattaa kuitenkin muistaa ottaa ajoissa pois! Jos työtä huovuttaa pitkään niin, että sukka on siinä päällä, on sukan pois saaminen hyvin haasteellista. Huovutuksen päätteeksi työstä pestiin saippuat pois ja leikkasin pienen aukon, josta sain otettua muotin sisältä pois.

Valmistin myöhemmin kotona samalla tekniikalla pään hahmolleni. Valitettavasti onnistuin samalla värjäämään keittiön maton, kun en ottanut huomioon, että käsittelen värjättyä villaa. Mutta mitäs me pienistä :D


Hahmolla on samanlainen täyte kuin kuivahuovutetulla isällä. Kiinnitin märkähuovutetut työt muutamalla pistolla kiinni täytteeseen, jotta tuote varmasti kestää kulutusta sekä tiivistin työtä parista kohtaa huovutusneulan avulla. 

 Muistatteko vielä isä kokonuotin silinterihatun?
Se on valmistettu myös märkähuovuttamalla :)



Mitä opin?
Märkähuovutukseen kannattaa varata riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä. 
Mieti huolella miten saat tuotteelle haluamasi muodon; voiko muottia kastella/jättää hahmon sisälle vai pitääkö se ottaa pois. 
Märkähuovutettu työ hiukan kutistuu kuivuessaan, joten tarkkaile mittasuhteita! (Itse täytin äitihahmon moneen otteeseen uudestaan, kun pää oli "hiukan" kutistunut eikä tuumannut yltää täytteen ympäri.)
Älä laske vielä märkää työtä minkään valkoisten pintojen päälle vaan muista käyttää sanomalehtiä tai muuta alustansuojaa.  

Lähde; Riitta Huovila, Tiia Hintsa, Johanna Säilä. 2010. Kirja käsityöstä. WSOYPro

Ei kommentteja: