Sivut

keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Tekstiilityön tekniikoita; Kurssin esittely ja Materiaaliteknologia

Viime syksynä sain aloittaa luokanopettajan opinnot Oulun yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa. Luokanopettajan opinnoissa on huippua se, että pääsee tekemään paljon konkrteettisia harjoituksia ja opintoihin kuuluvat myös taide- ja taitoaineiden (musiikki, käsityö, kuvis ja liikunta) opiskelu. 

Tekstiilityön kurssi Tekstiilityön tekniikoita tutustutti erilaisiin käsityömenetelmiin kuten huovuttamiseen, kirjontaan, kankaanpainantaan jne. Kurssin tehtävänä oli suunnitella eri tekniikoista koostuva tuoteperhe sekä niille "koti". Tuoteperheen tulisi olla kestävä ja eri tekniikoita ilmentävä, sekä siihen tulisi liittyä pedagoginen käyttötarkoitus. 

Ennen kuin perehdyimme tarkemmin itse tekniikoihin ja niiden hyödyntämiseen, opiskelimme materiaaliteknologiaa. Materiaaliteknologiassa tutkimme kuituja, lankoja ja kankaita ja testasimme esimerkiksi lämmön vaikutusta kuidun ominaisuuksiin, rypistyvyyttä, kosteuden hylkivyytä tai sen imeytymistä, lämmöneristävyyttä jne. 




Mikroskooppitunnistus, erityisesti puuvilla kuitujen, selitti hyvin kuidun ominaisuuksia. Esimerkiksi puuvilla kuitu on hyvin ilmavaa (kuin "läpinäkyvää") ja kierteistä. Kierteisyys on puuvilla kuidun valmis ominaisuus, minkä vuoksi puuvilla rypistyy hyvin helposti


Kankaiden tunnustelun yhteydessä pohdittiin myös onko kyseessä neulos voi kude ja millaisissa tuotteissa niitä yleensä käytetään. 
(Ja kuvakin meni näköjään väärinpäin, ihana blogger)

Villa on eläinperäistä, lampaasta kerittävää kuitua. Se on proteiinia, samaa ainetta kuin kynnet ja hiukset (Palomäki, Viita. 1999. 130). Villakuitu sisältää rasvaa ja esimerkiksi lämmön vaikutuksesta villakangas saa kiiltoa. Rasva antaa villalle myös sen erinomaisen kosteudenhylkimisominaisuuden, joten huopahatut kunniaan! :D

Kaiken kaikkiaan materiaaliteknologian tunnilla tuli opittua paljon hyödyllistä tietoa eri kuitujen ominaisuuksista. Nämä tiedot auttavat ymmärtämään, miksi tietyissä tuotteissa käytetään tiettyjä materiaaleja ja kuinka erityyppisiä kankaita tulisi hoitaa.


Lähde; Erja Palomäki, Maria Viita. Hyvä Sauma tekstiilityön käsikirja opettajan aineisto perusosa. 1999. Otava

Ei kommentteja: