Sivut

torstai 15. tammikuuta 2015

Tuoteperheeni tarina

 Tuoteperheen idea

Kuten alussa kerroin, minun suurin toiveeni oli yhdistää tuoteperhe musiikin opetukseen. Minä koen, että musiikkia voitaisiin opettaa jo 1-2. luokkalaisille paljon monipuolisemmin. Perusopetuksen opetussuunnitelmassakin kerrotaan, kuinka oppilaiden musiikillisen osaamisen laajentaminen vahvistaa positiivista suhdetta musiikkiin sekä luo pohjaa sen elinikäiselle harrastamiselle (POPS 2014, 150). Lisäksi opetussuunnitelma asettaa selkeitä sisälöllisiä tavoitteita musiikin opettamiselle 1-2 luokan oppilaille ja kyllä siihen sisältyy myös musiikin teoriaan tutustuminen; 

Tavoite 3; Kannustaa oppilasta kokemaan ja hahmottamaan ääniympäristöä, ääntä, musiikkia ja musiikkikäsitteitä liikkuen ja kuunnellen

Sisältöalue 2; Mistä musiikki muodostuu
Opetuksessa keskitytään peruskäsitteiden taso, kesto, voima ja väri hahmottamiseen. Osaamisen kehittyessä käsitteistöä laajennetaan musiikkikäsitteisiin rytmi, melodia, dynamiikka, sointiväri, harmonia ja muoto.
 (POPS 2014, 150-151)

Olen siis rakentanut tuoteperheeni opetussuunnitelmaa silmällä pitäen. Hahmojen avulla on mahdollista opettaa lapsia hahmottamaan kestoa, voimaa, rytmiä, melodiaa, dynamiikkaa ja harmoniaa. Oppimisesta voi lisäksi tehdä toiminnallista sillä hahmojen avulla on mahdollista tehdä laululeikkejä, missä niitä voidaan heitellä. Hahmot ovat pehmeitä ja niiden valmistuksessa olen pyrkinyt aikaansaamaan kestävää jälkeä. Matkan varrella ajattelin, että työelämässä voisin kirjoittaa tuttujen lastenlaulujen nuotteja käyttäen hahmoihin liitettyjä värejä. Näin pystyn havainnollistamaan nuotit (ja niiden kestot) myös konkreettisesta melodiasta. Perhettä on myös mahdollista laajentaa valmistamalla lisää hahmoja, jotka voidaan esitellä oppilaille myöhemmillä luokilla. Hahmoille on myös mahdollista valmistaa esimerkiksi huiveja tai hattuja ynm, joilla voidaan osoittaa esimekiksi nuotin soittovoimakkuus. Näin musiikin opettamisesta saadaan hauskaa, monipuolista ja lapsille innostavampaa :) 


 Tuoteperheelle kirjoitettu sadunomainen tarina

Eräässä värikkäässä pussissa asustaa musikaalinen perhe. Heidän kotinsa seinillä vilisee nuottiavaimia kertomassa perheen musikaalisuudesta myös muulle maailmalle. Punaisen oranssin keltaiset kangasseinät kätkevät sisälleen perheen, joiden muoto on varsin pyöreä aivan kuin nuottien palloilla. Haluatko tutustua Nuottiperheeseen? No aivan totta kai! Olenpas minä hupsu, tietenkin esittelen teidät!





Nuottiperheen pää on Kaapo Kokonuotti. Hän on hyvin rauhallinen ja lempeä ehkä jopa hiukan hidas liikkeissään. Sillä aikaa, kun Kaapo ottaa yhden askeleen sinä ehdit tavuttaa sanan ”appelsiini”. Minähän sanoin, että hän on hidas. Mutta hidas ei ole aina huono asia. Kaapo on hyvin vakaa ja huolehtii muusta perheestään heidän edetessä kukin omassa tempossaan.



Perheen äiti Piia Puolinuotti on pyöreästä ulkomuodostaan huolimatta puolet nopeampi kuin miehensä.  Piia hoputtaa yhtenään hidasta miestään, mutta hän yrittää parhaansa mukaan opetella kärsivällisemmäksi odottajaksi. Kaapo ei nimittäin suostu kiirehtimään vaan pitää kiinni omasta tempostaan.



Niilo Neljäsosanuotti on perheen vanhin lapsi. Hän on neljä kertaa  niin nopea kuin isänsä ja kaksi kertaa niin nopea kuin äitinsä. Voit vain kuvitella millainen vilske Nuottiperheessä syntyi, kun Niilo tuli osaksi perhettä. Niilo on kuitenkin kärsivällinen ja oppinut odottamaan vanhempiaan. Eihän kukaan lapsi halua vanhemmistaan eksyä vai mitä?



Titta ja Tiina Titi ovat kaksoset. Yhdessä he ovat kahdeksasosanuotti, joka on hyvin nopea tempoinen. Jos Niilo neljäsosanuotin saapuessa Nuottiperheessä oli vipinää, nyt siitä vasta vauhdikasta tulikin. Titi-kaksoset ehtivät aina kaikkialle ja heidän puheensa on yhtä nopeaa kuin heidän liikkeensä.



Nuottiperheessä jokainen jäsen kulkee omaa tahtiaan ja joskus ne hymisevät tai laulavat samalla. Silloin kun, isä asettaa silinterihattunsa nuottiviivastomatolle alkaa tauko. Tauon aikana jokainen perheenjäsen pysähtyy ja pysyttelee hiljaa. Tauko voi kestää pitkään, jos hattu on oikeinpäin, mutta jos hattu on väärinpäin tauko on lyhyempi kestoinen. Näin Nuottiperhe elää ja asustelee yhdessä. Kukin erilaisia, mutta silti sulassa sovussa, harmoniassa. 



Tiesitkö, että musiikin kirjoja tutkimalla sinäkin voit löytää nuottiperheen jäseniä? Nuotit vilisevät viivastoille luoden melodiaa, jota sinä yleensä laulat! 

Lähteet; Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014 

Ei kommentteja: